Karczma Zagrody Młynarskiej walczy o tytuł Restauracji Roku 2018: głosowanie trwa!
Data publikacji: 2018-07-20, Data modyfikacji: 2018-07-30
„Jeżeli planujecie wyjazd do Uniejowa, obiad w karczmie Zagrody Młynarskiej powinien obowiązkowo znaleźć się w programie waszej wycieczki!” Powtarzam te słowa wszystkim moim znajomym, ilekroć w rozmowie pojawi się temat podróży – słyszymy od mieszkanki Poznania, która regularnie odwiedza Uniejów. – Karczma jest na kulinarnej mapie Uniejowa tym miejscem, które przy pomocy smaków, zapachów i klimatu przypomina mi dom rodzinny. Wizyta w Zagrodzie to coś więcej niż obiad – na pewno każdy doceni tu domowe jedzenie, ugotowane przez rozkrzyczane i wesołe kucharki, serdeczna, zawsze uśmiechnięta obsługa. Człowiek czuje się tutaj jakby przyjechał odwiedzić dawno niewidzianą rodzinę.
Trudno nie zgodzić się ze słowami turystki z Poznania, bo drugiej takiej restauracji jak karczma zagrodowa próżno szukać. Jeżeli Państwo również uważają, że Zagroda Młynarska to wyjątkowe miejsce, które zasługuje na wyróżnienie, weź udział w konkursie Dziennika Łódzkiego „MISTRZOWIE SMAKÓW” i pomóż jej zdobyć tytuł Restauracji Roku 2018.
Aby zagłosować na Zagrodę Młynarską w Uniejowie (ELE.91) należy wysłać sms-a pod nr 72355 o treści ELE.91. Głosowanie potrwa do czwartku, 2 sierpnia br. do godz. 21.00. Plebiscyt jest prowadzony pod patronatem Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Szczegółowe informacje oraz koszty glosowania znajdą Państwo na stronie organizatora konkursu: www.dzienniklodzki.pl
Tym zaś, którzy nie mieli jeszcze okazji odwiedzić Zagrody Młynarskiej osobiście, przedstawiamy miejsce w reporterskim skrócie. Niemniej jednak, zapraszamy do Uniejowa – wiadomo: żeby polubić, trzeba zobaczyć i w tym przypadku także spróbować!
Karczma mieści się w oryginalnej staropolskiej chałupie, przeniesionej do Uniejowa z miejscowości Skotniki. Budynek został odtworzony i zaadaptowany na potrzeby gastronomiczne, stając się częścią kompleksu muzealno – hotelowego Zagroda Młynarska:
Zagrodowa Karczma to prawdopodobnie jedyne miejsce w okolicy, w którym pragnienie ugasić można oryginalnym kwasem chlebowym. Znajdą tu Państwo więcej znacznie więcej ciekawych propozycji, jak np. ekologiczna cola z owoców czarnego bzu.
Zupa pokrzywowa jest wiosennym hitem kulinarnego Uniejowa. Bardzo zdrowa, a w dodatku jaka pyszna!
„Roladki z kaczki zagrodowej wypełnione ogórkiem termalnym i boczkiem” – danie konkursowe tegorocznego Festiwalu Smaków zdobyło uznanie jury. Jeżeli będziecie mieli odrobinę szczęścia, być może traficie na ten specjał! A dlaczego tak? Ponieważ zagrodowe menu jest codziennie inne – gotuje się tutaj jak w domu, czyli ze świeżych, aktualnie dostępnych produktów. Dzięki temu wiadomo, że dania są zawsze świeże, w dodatku nie ma mowy o rutynie – nie ma możliwości żeby karta się Wam „przejadła”.
Obiad bez deseru? Nie ma mowy! Konkretny kawał domowego ciasta z pewnością załatwi sprawę!
Przekonany? Bez względu na odpowiedź powinieneś nas odwiedzić! Zarówno naszych stałych Gości, jak i kulinarnych sceptyków zachęcamy do wizyty!
Pełna treść wiadomości na: uniejow.pl/?p=37975
https:, Źródło artykułu: https: