Szkolenia dla przedsiębiorców w ramach VI Festiwalu Smaków
Data publikacji: 2019-04-11, Data modyfikacji: 2019-04-12
Już w najbliższy weekend w Uniejowie wystartuje VI Uniejowski Festiwal Smaków. W sobotę i niedzielę tropiciele najbardziej wybornych potraw odwiedzać będą tutejsze restauracje, by delektować się smakiem festiwalowych potraw.
Przedsmak wydarzenia dadzą szkolenia, pokazy i prezentacje, które zaplanowane są na przeddzień Festiwalu – piątek, 12 kwietnia i skierowane są do przedsiębiorców z terenu gminy Uniejów.
Program na ten dzień przedstawia się następująco:
Dom Pracy Twórczej
9.15 „Produkty lokalne z Mórahalom – marka, promocja, gospodarka” – Ekspert z miasta partnerskiego Mórahalom
9.45 „Włoskie produkty lokalne” – Ekspert z miasta partnerskiego Alatri
Sala rycerska na Zamku Arcybiskupów Gnieźnieńskich
10.30 Spotkanie z ambasadorem Markiem Prawdą, przedstawicielem Komisji Europejskiej w Polsce
Dom Pracy Twórczej
11.00 – 13.00 Pokaz kulinarny z wykorzystania produktów sezonowych, lokalnych w wykonaniu mistrza kuchni Adama Kozaneckiego
12.00 Otwarcie wystawy miast partnerskich – Mórahalom i Alatri, Powiatu Łańcuckiego, lokalnych producentów
13.30 Konferencja z zakresu systemów jakości żywności i certyfikacji produktów żywnościowych wysokiej jakości, promocji produktów lokalnych, tradycyjnych i regionalnych – prelegenci:
• Jacek Thiel – Kuchnia kaszubska i produkty regionalne z Kaszub
• Barbara Pilawa-Kraus – Kuchnia podkarpacka i produkty regionalne z Podkarpacia
• Dr Karolina Smętkiewicz – Produkty regionalne – systemy jakości i certyfikacji, promocja oraz ich znaczenie dla rozwoju regionu
• Jacek Kurpik – Produkty lokalne oparte na wodzie geotermalnej z Uniejowa
Serdecznie zapraszamy.
Pełna treść wiadomości na: uniejow.pl/?p=49194
https:, Źródło artykułu: https: